Gebitsrestauratie

Home / Gebitsrestauratie

Mogelijkheden van gebitsrestauratie

Tandartsenpraktijk in je element in Utrecht verzorgt gehele of gedeeltelijke gebitsrestauratie. Tanden kunnen beschadigd zijn na een ongeval, ziekte of verminderde aandacht. Ook kan het zijn dat sommige tanden of kiezen nooit zijn doorgekomen. Een slecht gebit zorgt vaak voor vele ongemak en een verminderd zelfvertrouwen. Gelukkig hebben wij de oplossing in onze tandartsenpraktijk in Utrecht: gebitsrestauratie!

Bij gebitsrestauratie herstellen wij afzonderlijke tanden en kiezen (gebitselementen) met vullingen, stiften, kronen en facings. Bij caviteiten (gaatjes) gebruiken wij tandkleurige vulmaterialen (composiet), zodat uw tanden en kiezen na het restaureren er natuurlijk uitzien.

Composiet vs amalgaam

Het is ook mogelijk om metalen vullingen (amalgaam) te laten vervangen door composiet. De voorkeur van composiet boven amalgaam is de weefselvriendelijkheid en fraaie esthetiek met een goede levensduur. Het valt niet eens op dat u een vulling heeft!

Gevoeligheid na behandeling met composiet

Composiet is eigenlijk een kunststof die uit een matrix, een soort basisstof, en vulstoffen (kleine deeltjes) bestaat. Om dit te kunnen verwerken is deze samenstelling kneedbaar gemaakt. Onze tandarts plaatst de vulling in het gebitselement en zorgt ervoor dat de vulling op de gewenste positie komt. Dan wordt een speciale lamp op de vulling gericht en aangezet. De lamp produceert een blauw licht, waaronder de vulling hard wordt. Het hard worden van dit kunststof (van kneedbaar naar stug) heet polymerisatie.

Polymerisatie

Polymerisatie vindt plaats door het in elkaar schuiven van de deeltjes in de matrix, waardoor de gehele massa dichter wordt en krimpt. Door het krimpen ontstaat een soort spanning die tot irritatie van de zenuw in het gebitselement kan leiden met gevoeligheid als gevolg. Deze gevoeligheid kan voor temperatuur of voor druk zijn. Deze gevoeligheid verdwijnt vanzelf.

Mocht het onverhoopt zo zijn dat de gevoeligheid toeneemt of overgaat in spontane pijnscheuten en/of een kloppende pijn van het gebitselement, neemt u dan contact op met onze tandartspraktijk in Utrecht.