Kindertandheelkunde

Home » Kindertandheelkunde

 

 

Kindertandheelkunde

De hedendaagse kindertandheelkunde is erop gericht om behandelingen van kinderen zo min mogelijk belastend te laten verlopen. Hiervoor zijn er verschillende technieken:

Preventie.

Het belangrijkste is het voorkomen van gaatjes. Onze preventieassistente ondersteunt ouders en kinderen door poetsinstructies te geven en dit regelmatig te evalueren. Ook is het belangrijk dat er gelet wordt op de voeding. Ook hierin kunnen wij u ondersteunen.

 

Roestvrijstalen kroontjes

Bij melkelementen met caries kan er gebruik gemaakt worden van roestvrijstalen kroontjes. Deze behandeling is snel, behoeft geen verdoving en er is minder kans op nabezwaren. Er wordt een kant en klaar kroontje op de kies gezet. Doordat het gaatje afgesloten wordt, krijgen de bacteriën geen voeding meer, waarna het proces zal stoppen. Kinderen gaan naar huis met een piraten- of prinsessenkroon en vinden dit doorgaans heel stoer.

 

SDF (silver diamide fluoride).

SDF  is een vloeistof die wordt aangebracht  op een melkelement met cariës en die zorgt dat het cariësproces stopt. Deze behandeling is eenvoudig en effectief en weinig belastend voor het kind. Het enige nadeel is dat SDF een zwarte verkleuring in het melkelement achterlaat. Indien het kind goed behandelbaar is, kan er later nog gevuld worden met een witte vulling.

 

Vulling

Uiteraard kan er ook ‘gewoon’ een witte vulling gemaakt worden als het kind goed meewerkt, dit gebeurt doorgaans onder verdoving.

 

Wij doen dit alles op zorgvuldige kindervriendelijke wijze.