Gebitsprothese

Home » Gebitsprothese

Wij vervaardigen in onze tandartsenpraktijk in Utrecht volledige en gedeeltelijke protheses van kunststof. Daarnaast kunt u bij ons een frameprothese laten maken. Een frameprothese heeft een metalen basisstructuur, waarmee een betere houvast van de gedeeltelijke prothese verkregen kan worden.

Een nieuwe gebitsprothese zal op het eerste moment van dragen een beetje vreemd aanvoelen, ondanks de uiterste zorg die is besteed aan de vervaardiging van uw nieuwe gebit.

De eerste indrukken van uw nieuwe gebit kunnen zijn:

  • Uw nieuwe gebit voelt ’te groot’. Dit is een gevoel en komt door de vorm van de prothese die zodanig is dat ze de wangen en lippen steunt.
  • Praten met het nieuwe gebit is vreemd. Dit komt doordat uw tong nog moet wennen aan de stand van de nieuwe tanden.
  • U heeft pijn bij het eten. U zult opnieuw moeten leren kauwen. Daarom is het verstandig om in het begin alleen zachte dingen te eten. Het is ook mogelijk dat u bij het kauwen aanvankelijk op de wang of op de tong bijt of dat het slikken pijn doet. Gaat dit na een paar dagen niet over, vraagt u dan hulp aan de tandarts.
  • U heeft kleine pijnlijke wondjes onder uw nieuwe gebit. Dit komt doordat uw gebit in kunsthars geperst wordt op een gipsmodel dat wel de vorm van uw kaken, maar niet de indrukbaarheid van uw slijmvlies heeft. Uw nieuwe gebit is overal even hard, maar uw kaak en verhemelte niet. Op plaatsen waar het slijmvlies dun op het bot ligt of waar zenuwen aan de oppervlakte liggen kan de druk door uw gebit pijn veroorzaken en kunnen wondjes ontstaan. Deze plaatsen worden drukplaatsen genoemd. Vaak is het nodig uw gebit gedurende een dag te dragen, voordat ze in de mond te zien zijn. De tandarts kan de drukplaatsen aanpassen, waarna deze plekken nog even gevoelig kunnen blijven. Zodra het slijmvlies is genezen zult u daar geen last meer van hebben.

Heeft u een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese nodig of wilt u meer informatie hierover? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op.

TIPS

  • Reinig na de maaltijd uw gebit met borstel en zeep. Het schoonmaken gebeurt het veiligst boven een wasbak die met water is gevuld. Want bij het poetsen wordt het gebitsprothese nat en glad en kan het makkelijk uit uw handen glippen en stukvallen.
  • Reinig elke avond naast uw gebit ook uw mondslijmvlies, vooral het verhemelte. Dit om ontstekingen en schimmelinfectie te voorkomen.
  • Het is aanbevolen uw gebit ’s nachts uit te doen. Uw kaken en slijmvlies krijgen zo rust.
  • Het is verstandig om minstens een keer per jaar naar uw tandarts te gaan om te kijken of uw gebit nog goed past en functioneert, of de mondslijmvliezen nog gezond zijn, en vooral om na te gaan of de kaakbotwal niet teveel geslonken is. Deze slinkt geleidelijk en beïnvloedt daarmee de pasvorm en het functioneren van uw gebit.